To on Wam tego piwa nawarzy!

Karol Kościelniak

Piwowar z zamiłowania

Urodzony w Bielsku-Białej, technik elektryk, absolwent Wydziału Inżynierii Środowiska i Energetyki Politechniki Śląskiej w Gliwicach. „Od osiemnastego roku życia zacząłem poszukiwania nowych smaków i sposobów warzenia złocistego trunku. Wówczas na naszym krajowym rynku były warzone prawie wyłącznie lagery. To skłoniło mnie      do  rozpoczęcia poszukiwań zagranicznych piw. W 2005 roku po powrocie z USA, gdzie po raz pierwszy zwiedziłem browar restauracyjny, zainteresowałem się piwowarstwem domowym. Znalazłem pierwszy w kraju sklep internetowy  z akcesoriami i uwarzyłem moje debiutanckie piwo w domu. To był moment przełomowy.

Pracowałem w Browarze Tyskim, a także w browarze restauracyjnym Browarze Miejskim w Bielsku-Białej.               Od  września 2014 warzę piwo w gliwickim Minibrowarze Majer. Do moich najważniejszych osiągnięć zaliczam zdobycie I miejsca w kategorii Czeski Pilsner (2014r.) na Festiwalu Birofilia w Żywcu w konkursie piw domowych oraz trzy III miejsca na podium w latach poprzedzających. Szczególnie cieszy mnie to, że pasja warzenia piwa, czuwania nad całym procesem, komponowania składników i radość z efektów  stały się moją pracą, częścią mojego życia.  Tym serdeczniej zapraszam Państwa do zwiedzania Minibrowaru MajEr także w języku angielskim oraz           do degustacji naszych piw.”

Moje ulubione gatunki piw to stouty, AIPY, kwaśne typu belgijskiego